24 trailers voor onderzoeksjournalistiek

Verhalen die de vinger op een zere plek legden, een misstand onthulden of lieten zien welke wereld er schuilgaat achter een nieuwsbericht. Die brengen we hier onder je aandacht. Ze zijn gemaakt door redacties in heel Nederland: van Amsterdam tot Enschede, van Leeuwarden tot Venlo.

Begin 2019 kregen deze redacties van het Stimuleringsfonds van de Journalistiek subsidie om in het publiek belang onderzoek te doen en de macht te controleren.

Van elke redactie is hier één verhaal uitgelicht. De verhalen zijn allemaal in het jaar 2019 gemaakt en gepubliceerd. In werkelijkheid hebben deze redacties veel meer onderzoek gedaan en, nog belangrijker, hun onderzoeksredactie kunnen doorontwikkelen.

Het doel van de subsidieregeling is om de onderzoeksjournalistieke infrastructuur in Nederland te versterken. Op dit moment loopt het tweede jaar van de subsidieregeling en na de zomer start de aanvraagperiode voor volgend jaar.

Meer weten over deze regeling? Zie www.svdj.nl/onderzoeksjournalistiek.

Meer weten over de deelnemende redacties? Klik hier

Credits

Met dank aan de deelnemende onderzoeksredacties van:
Reporter Radio; RTL; Het Katholiek Nieuwsblad; 1Twente; De Balie; Pit Oisterwijk, De Stadsbron; Onderzoekscollectief SPIT; Zembla Online; Vers Beton & Open Rotterdam; DTV nieuws, Omroep Venlo, Studio 040 & WOS; De Correspondent; De Onderzoeksredactie; Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad & BN de Stem; Investico; Stadsblad Liwwadders; Follow The Money; NDC Media; Spot On Stories; LocalFocus; Stichting Lokale Verbinding; Hart van Holland; Bureau Spotlight; Omroep Gelderland

Met veel dank aan alle onderzoeksjournalisten die het kritische journalistiek onderzoek voor bovenstaande media hebben gedaan.

Interactiedesign & Development:
Wouter Vroege (Slices)

Ontwerp & Illustratie:
Floris Deerenberg (A Studio Called Quest)

Redactie & Eindredactie:
Dorien Vrieling; Sjors Hofstede; Nina Onland; Steffan Konings

Communicatie:
Mariët Medendorp

Productie:
Nina Onland; Steffan Konings